Örme Ve Dokuma Kumaş Arasındaki Fark
Deseninizi seçtiniz ve sevdiğiniz bir baskınız var. Artık dikişe hazırsınız! Birçok desende kafanız karıştıysa, talimatlar dokuma veya örme olarak kullanılacak kumaş türünü belirleyecektir .
Planladığınız turuncu ve pembe leopar baskı, projeniz için doğru kumaş olmayabilir. Üzerinde çalıştığınız kumaşı tanımlamak için aşağıdaki testleri uygulayın ve yaptıktan sonra projenize uygun olup olmadığını görün.
Örme kumaş ipliği
Dokuma ve örme kumaşlar arasındaki temel fark, bunları oluşturan iplik veya ipliktir. Örme kumaş, örgülü bir görünüm oluşturmak için sürekli olarak ilmek yapan tek bir iplikten oluşur.
Çoklu iplikler, taneyi oluşturmak için birbirlerini dik açılarda kesen dokuma bir kumaş içerir.
Esneme, bir kumaşın örülüp örülmediğini bilmek için yapılan testlerden biridir. Örme bir kumaş, genişliği boyunca, uzunluğu boyunca biraz daha az kolayca gerilir ve ayrıca çok fazla gerildiğinde bir koşu üretebilir veya şeklini kaybedebilir. Dokuma kumaşın genişliği boyunca neredeyse hiç verilemez ve uzunluğu boyunca sadece biraz daha fazla verilecektir.

Kırışıklık testi, kumaşlarınızı ölçmenin başka bir yoludur. Kumaşınızdan küçük bir örnek alın ve yumruğunuzda toplayın. Şekil veya pürüzsüzlük üzerinde çok az etkisi ile geri yayılırsa, büyük olasılıkla bir örgüdür. Testinizdeki kırışıklıklar kumaşta kalırsa, büyük olasılıkla bir dokumadır.
Hala emin değilseniz, yıpranma testini uygulayın. Üreticiler, kıvrılmayı önlemek için düz örgülerin uzunlamasına kenarına tutkal veya nişasta lekeleri uygular. Örgülerin genişlik kenarı genellikle yıpranır, ancak dokuma kumaşların genişlik kenarlarında bir kenar vardır. Bu nedenle, örgülerin aksine, dokuma kumaşlar uzunlamasına kenarları boyunca yıpranacaktır.
Artık kumaşınızı nasıl tanımlayacağınızı bildiğinize göre, dikiş yapma zamanı! Ayrıca, pürüzsüz ve parlak bir görünüm için bitmiş ürününüze özel bir dokuma etiket veya özel bir dikiş etiketi eklemeyi unutmayın.
Dokuma kumaşların Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Bir kumaşı doğru yönde tutmak, eşyalarınızı bildiğinizin çok gizli bir göstergesidir. Yeni ekip üyelerini işe almak için röportaj yaparken arayacağım şeylerden biriydi.
Çünkü, bir kumaşı yanlış bir şekilde tutmaya başlarsanız, diğer her şey yanlış olacaktır.
Bütün iplikler aynı mı?
Yanlış.
Çözgü ve atkı iplikleri çok farklıdır, farklı amaçlar için tasarlanmıştır. Bir kumaşa bakarken, çözgü iplikleri her zaman atkı iplikleri yatay olarak geçecek şekilde dikey konumda tutulmalıdır.

Endişelenmeyin, bir kumaşın doğru yönünü belirlemenize yardımcı olabilecek birkaç ipucu vardır, böylece siz de bir profesyonel gibi görünebilirsiniz.
İplik boyutu
Genellikle, fakat her zaman değil, çözgü iplikleri atkı ipliklerinden daha incedir. Atkı ipliklerinin kumaştan geçerken korunması için biraz daha ağır olması gerekir.
Bonus, bir kumaşın bir yönde filament ipliklere ve bir başka tarafta zımba ipliklerine sahip olduğunu biliyorsanız, neredeyse her zaman filament iplikler çözgü yönünde çalışır.
İplik kaplamaları
Çözgü iplikleri haşıllama ile işlenir. Haşıllama, dokuma işlemi sırasında iplikleri daha güçlü hale getirmeye yardımcı olur. Mısır nişastasından veya bazen petrol bazlı bir kaplamadan yapılabilir.