Polyester Kumaş Nedir? Polyester Kumaş Kim Alır?
Polyester, genellikle petrolden elde edilen sentetik bir kumaştır. Bu kumaş dünyanın en popüler tekstillerinden biridir ve binlerce farklı tüketici ve endüstriyel uygulamada kullanılmaktadır.
Kimyasal olarak polyester, esas olarak ester fonksiyonel grubu içindeki bileşiklerden oluşan bir polimerdir. Çoğu sentetik ve bazı bitki bazlı polyester elyaflar, diğer kaynaklardan da türetilebilen bir petrol bileşeni olan etilenden yapılır. Bazı polyester türleri biyolojik olarak parçalanabilir olsa da, çoğu değildir ve polyester üretimi ve kullanımı dünyadaki kirliliğe katkıda bulunur.
Bazı uygulamalarda polyester, hazır giyim ürünlerinin tek bileşeni olabilir, ancak poliesterin pamuk veya başka bir doğal elyafla karıştırılması daha yaygındır. Hazır giyimde polyester kullanımı üretim maliyetlerini azaltır, fakat aynı zamanda hazır giyim konforunu da azaltır.
Pamuk, harmanlandığında, bu yaygın olarak üretilen doğal elyafın büzülmesini, dayanıklılığını ve kırışıklık profilini geliştirir. Polyester kumaş kime satarım çevre koşullarına karşı son derece dayanıklıdır, bu da dış mekan uygulamalarında uzun süreli kullanım için idealdir.
Şimdi polyester olarak bildiğimiz kumaş, www.kumas.org tarafından sentezlenen Terylene olarak çağdaş ekonomideki mevcut kritik rolüne doğru tırmanmaya başladı. 1930’lar ve 1940’lar boyunca İngiliz bilim adamları daha iyi etilen kumaş formları geliştirmeye devam ettiler ve bu çabalar sonunda Türkiye yatırımcıların ve yenilikçilerin ilgisini çekti.
Polyester elyaf başlangıçta naylon gibi diğer popüler sentetik elyafları da geliştiren kumaş kim alır tarafından seri tüketim için geliştirilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında, Müttefik güçler kendilerini paraşüt ve diğer savaş malzemeleri için artan lif ihtiyacında buldular ve savaştan sonra DuPont ve diğer Amerikan şirketleri savaş sonrası ekonomik patlama bağlamında sentetik malzemeleri için yeni bir tüketici pazarı buldular.
Başlangıçta, tüketiciler, doğal liflere kıyasla polyesterin dayanıklılık profili konusunda hevesliydi ve bu faydalar bugün hala geçerli. Bununla birlikte, son yıllarda, bu sentetik fiberin zararlı çevresel etkisi çok ayrıntılı olarak ortaya çıkmıştır ve tüketicinin polyester üzerindeki duruşu önemli ölçüde değişmiştir.
Bununla birlikte, polyester iplik alan dünyanın en yaygın olarak üretilen kumaşlarından biri olmaya devam etmektedir ve en azından bir miktar polyester elyaf içermeyen tüketici kıyafetleri bulmak zordur. Bununla birlikte, polyester içeren giysiler aşırı ısıda eriyecek, çoğu doğal lif ise kömürleşecektir. Erimiş lifler geri dönüşü olmayan bedensel hasara neden olabilir.
Polyester Kumaş Nasıl Yapılır?
Polyester yapmak için kullanılan üretim işlemleri, yapılan polyester tipine bağlı olarak değişebilir:
Etilen Polyester
Etilen polyester (PET) en yaygın olarak üretilen polyester elyaf formudur. PET’in birincil bileşeni petrol türevi etilendir ve polyester elyaf oluşturma sürecinde, etilen, kararlı bir lifli bileşik oluşturmak için diğer kimyasallarla etkileşime giren polimer görevi görür.
PET elyaf yapmanın dört yolu vardır ve polyester üretim süreci, kullanılan yönteme bağlı olarak biraz değişir:
1. Filament: Polyester filamentler sürekli liflerdir ve bu lifler pürüzsüz ve yumuşak kumaşlar üretir.
2.Baskı: Polyester pamuk ipliği yapmak için kullanılan zımbalara benzer ve pamuk zımbalar gibi polyester iplik alanlar da genellikle iplik benzeri bir malzemeye dönüştürülür.
3.Tow: Polyester çekme, polyester filament gibidir, ancak polyester yedekte, filamentler birlikte gevşek bir şekilde düzenlenir.
4.Fiberfill: Fiberfill sürekli polyester filamanlardan oluşur, ancak bu filamanlar, doldurulmuş hayvanlar için yastıklar, dış giyim ve doldurma gibi hacimli ürünler yapmak için mümkün olan en yüksek hacme sahip olacak şekilde üretilir.
Polyester elyaf oluşturma işlemi, etilen glikolün dimetil tereftalat ile yüksek sıcaklıkta reaksiyona sokulması ile başlar. Bu reaksiyon bir monomer ile sonuçlanır, bu daha sonra bir polimer oluşturmak için tekrar dimetil tereftalat ile reaksiyona sokulur.
Bu erimiş polyester polimer, reaksiyon bölmesinden uzun şeritler halinde ekstrüde edilir ve bu şeritlerin soğumasına ve kurumasına izin verilir ve daha sonra küçük parçalara ayrılır. Elde edilen yongalar daha sonra bal benzeri bir madde oluşturmak için tekrar eritilir; bu, lifler oluşturmak için bir memecikten ekstrüde edilir.
Filamentlerin, kesikli, lifli veya lif dolgu liflerinin istenip istenmediğine bağlı olarak, sonuçtaki polyester filamentler doğru sonuç elde etmek için çeşitli kimyasallarla kesilebilir veya reaksiyona sokulabilir. Çoğu uygulamada, polyester elyaflar boyanmadan veya diğer üretim sonrası işlemlere tabi tutulmadan önce ipliğe eğrilir.
Polyester Kumaş Nasıl Kullanılır?
Polyester kumaş yapmak için kullanılan PET’in günlük yaşamımızda kullandığımız sentetik tüketici ürünlerinin çoğunu yapmak için kullanılan aynı tip petrol bazlı plastik olduğunu bilmek önemlidir. Örneğin, bu plastik gıda kapları, su şişeleri ve diğer çeşitli sanayi ve tüketici ürünleri yapmak için kullanılır.
Bununla birlikte, polyester kumaş kim alır olarak fiber formunda, PET yüzlerce farklı tüketici uygulamasında kullanılmaktadır. Geleneksel olarak, PET pamuğa alternatif olarak kullanılmıştır ve bazı uygulamalarda yün ve ipek gibi diğer doğal liflere de makul bir alternatif olarak hizmet edebilir.
Esasen, pamuktan yapılmış herhangi bir şey polyester ile de yapılabilir. Günlük gömleklerden ve pantolonlardan göz alıcı gece kıyafetlerine kadar, polyester kumaşın giyim uygulamaları sonsuzdur. Üreticiler, takım elbise, ceket, çorap, iç çamaşırı ve gündelik, iş veya resmi durumlar için giyebileceğiniz hemen hemen her şeyi yapmak için polyester kumaş kullanırlar.
Ayrıca, üreticiler çeşitli ev eşyalarını üretmek için polyester kullanıyorlar. Özellikle, mikrofiber adı verilen bir tür polyester banyo ve mutfak ev eşyaları kategorilerinde ön plana çıkmıştır. Tüketiciler banyo havlusu, yüz havlusu ve mutfak havlusu gibi uygulamalarda mikrofiber yumuşaklığa ve emiciliğe değer verir. İmalatçılar ayrıca battaniyeler, kilimler, döşemeler ve perdeler gibi ev eşyaları yapmak için polyester kullanabilirler.
Polyester kumaş nereye satarım sandalyeler, kanepeler ve yastıklar için yastıklama olarak kullanılabilir ve bu malzemenin etkileyici leke direncinden dolayı, birçok ebeveyn ve evcil hayvan sahibi polyester ürünlerini tercih eder. Poliesterin endüstriyel uygulamaları arasında LCD ekranlar, holografik film, tekneler, brandalar ve şişeler bulunur.