Tekstil Terbiye Nedir? Kumaşçılar Sokağı Nerede?
Neredeyse hiç doğal kumaş yok. Doğal pamukla bile, ham elyafın neredeyse yüzde 20’si çıkarılır. Pamuk hasat edildikten sonra pamuk liflerinin tohumlardan ayrılması gerekir. Kumaş alan. Bu, ince bir balmumu kabuğu ile kaplanmış uzun pamuk lifleri ile sonuçlanır. Bu balmumu kabuğu, lifi nemden korur. Pamuğun tipik yüksek emiciliğini korumak için, mum genellikle ham pamuktan çıkarılır.
Kimya ile her şey mümkündür
Kilo ile kumaş alanlar. Günümüzde hemen hemen tüm kumaşlar ve tekstiller bir şekilde işlenmektedir. Doğal ürünlerin özelliklerini ve görünümünü önemli ölçüde değiştiren çok çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır. Çevre kirliliği ve ayrıca sağlığa zararsızlık yaygın olarak tartışılmaktadır.
Son kontrol yok
Burada sunulan süreçlerin tamamı, bu kimyasalların kullanımıyla kumaş alan gerçekleşmemektedir. Kimyasalların kullanımı ve çevreye zarar vermeyecek şekilde bertarafı, çevre koruma düzenlemeleri ve yönergelerdeki değişikliklerin bir kumas.org sonucu olarak değişmektedir. Pek çok ülkede, iş güvenliği ve kimyasalların kullanımına ilişkin düzenlemeler, çevre ve sağlığı koruma önlemleri, Almanya’daki kadar gelişmiş değildir. Bununla birlikte, tekstil ürünlerinin çoğu Almanya’da üretilmediğinden, kullanılan araçların son bir kontrolünün yapılması mümkün değildir.
Ağartma
Kumaş parçası alan. Ağartma, liflerin daha iyi renklenmesini veya beyazlatılmasını sağlar. Tüm lifler ağartılır. Burada hidrojen peroksit, sodyum hipoklorit ve sodyum klorit kullanılmaktadır. Kimyasal bileşenler nedeniyle beyazlatma sağlığa son derece zararlıdır. Halojenlenmiş hidrokarbonlar, örn. B. kanserojen ve mutajenik dioksinler.
Koku giderme Hoş bir koku vermesi beklenen koku giderme işlemi tüm elyaflara da uygulanır. Sentetik reçine ve parfümler kullanılmaktadır. Sonuç olarak cilt alerjileri meydana gelebilir.
Antimikrobiyal ekipman
Parti kumaş alan. Antimikrobiyal terbiye işleminin tekstili küf, sporcu ayağı ve bakteri istilasından koruması gerekiyor. Ayrıca malzeme herhangi bir vücut kokusu almamalıdır. Bu işlem tüm lifler için kullanılır. Önemli çevre kirliliğine ek olarak, antimikrobiyal tedavi sıklıkla cilt alerjilerine neden olur .
Kullanılan kimyasallar şunları içerir: kuaterner amonyum bileşikleri, bisfenoller, imidazoller, difenil eterler, tiobisfenoller, organik kalay bileşikleri , salisilanilid türevleri, neomisin sülfat, etilen glikol, klorometakreosoller, dietil ftalat, difenil antimon heksoat.
Kir önleyici ekipman
Spot kumaş alanlar. Kir önleyici ekipman, giysinin kirlenmesini önlemeye veya kirin kolayca çıkarılmasını sağlamaya yöneliktir. Bu işlem sentetik suni ve sentetik lifler için kullanılır ve florlu hidrokarbonların kullanımından dolayı çevreye zararlıdır. Kullanılan kimyasal maddeler şunlardır: flor bileşikleri ve polimerik florokarbon reçineleri.
Boyama
Renklendirme tüm elyaflara uygulanır ve ürünlerdeki renk çeşitliliğini artırmaya yöneliktir. Özellikle renklendirme çevreye ve sağlığa son derece zararlıdır. Cilt alerjilerine ek olarak , boyalar da sıklıkla kanserojendir. Bu, örn. B. benzidin boyaları için. Boyama ayrıca büyük miktarlarda kirli atık su üretir.
Boyamada şu kimyasallar kullanılır:
Kumaş alan boyaları, benzidin boyaları, antrakinoma boyaları. Değişken oranlarda krom, çinko, kurşun ve bakır gibi ağır metaller içerirler. Yardımcı maddeler gibi boyama. B. Di- ve triklorobenzen, butil benzoat, metil kresolat, ortofenilfenol.
Keçesiz kaplama
İplik satın alanlar. Keçesiz yüzey, yünün keçeleşmesini önlemeye yöneliktir. Etikette “Süper yıkama” yazmaktadır. Bu, klor çözeltisi, poliamid-epiklorohidrin reçinesi kumas.org ve enzimler kullanılarak elde edilir. Keçesiz yüzey, büyük miktarlarda atık su üretir. Poliamid reçineleri kanserojen dikloropropanolleri (DCP) serbest bırakır.
Yüksek incelikli bakımı kolay ekipman
Kumaş alımı yapanlar. Üst düzey son işlem veya bakımı kolay yüzey, büzülmesini ve kırışmasını önlemelidir. Selülozik doğal ve suni ve sentetik elyaf karışımları için kullanılır. Güçlü bir kanser şüphesi var ve cilt tahrişi ve alerji meydana geliyor . Çevre, kullanılan kimyasallar tarafından ağır şekilde kirlenmiştir: üre-formaldehit, melamin-formaldehit ve dimetilgliksalüre.
Su geçirmezlik
Tüm lifler hidrofobikleştirme yoluyla su itici hale getirilebilir. Bunun için parafinler, alüminyum ve zirkonyum tuzları, silikon emülsiyonları, florokarbon reçineleri, PTFE ve balmumu kullanılır. Özellikle, CFC’lerin ve hidroflorik asidin kullanımı çevre üzerinde ağır bir etkiye sahiptir.
Merserizasyon
Kilo ile kumaş satanlar. Merserizasyon, selülozik liflere kalıcı bir parlaklık verir. Büyük miktarlarda atık su üreterek çevreyi kirleten sodyum hidroksit ve amonyak kullanılmaktadır.
Optik parlatma
Parlak bir beyaz elde etmek için optik olarak parlatılır. Bu işlem beyaz veya pastel renkli olan tüm elyaflara uygulanabilir. Su kirliliği harika. Ek olarak, her zaman cilt alerjileri vardır . Stilben, pirazolin ve benzazol türevleri kullanılır.
Sanfor
Selülozik doğal ve suni ve sentetik lifler söz konusu olduğunda, sanforlama ile çekme önlenebilir. Bu süreç tamamen mekaniktir ve doğal tekstillerin çekmesini öngörür. Sağlığa veya çevre kirliliğine hiçbir zararı yoktur.
UV koruması
Parça kumaş satan yerler. UV korumasının pamuk, viskon ve polyesterde UV ışınlarının geçirgenliğini azaltması amaçlanmıştır. Bugüne kadar hiçbir hasar bilinmiyor. Kullanılan kimyasallar: titanyum dioksit, klorotriazin, benzotriazol.